Narodno učilište u Rijeci

Program osposobljavanja

Asistent/asistentica za upravljanje projektima

Početak nastave svibanj 2024.

Ovladajte umijećem upravljanja projektima: naučite kako postati učinkovit projektni asistent i povećajte mogućnost za svoju zapošljivost ili napredovanje u karijeri

Iskoristite mogućnost besplatne edukacije putem vaučera HZZ‑a!

Zašto postati asistent na projektima?

 • Prilike za učenje: kao asistent projekta, imat ćete priliku blisko surađivati s voditeljima projekta i steći dragocjen uvid u to kako se projekti planiraju, provode i dovršavaju.
 • Razvoj vještina: Imat ćete priliku razviti širok raspon vještina, od komunikacije i organizacije do upravljanja vremenom i rješavanja problema.
 • Umrežavanje/networking: radno mjesto asistenta na projektu pruža vam priliku da upoznate i da radite s različitim ljudima u različitim ulogama unutar vaše organizacije, pomažući vam da izgradite svoju profesionalnu mrežu.
 • Izloženost različitim industrijama: upravljanje projektima široko je primjenjiv skup vještina, zbog čega  kao projektni asistent imate priliku raditi na projektima u različitim industrijama, što vas izlaže novim i različitim područjima djelovanja.
 • Priprema za ulogu voditelja projekta: mnogi pomoćnici projekta i sami postanu voditelji projekta, tako da radno mjesto asistenta može biti izvrstan način za stjecanje iskustva i vještina potrebnih za ulogu upravljanja.

Program stjecanja ove djelomične kvalifikacije usmjeren je na stjecanje znanja i vještina potrebnih za sudjelovanje u pripremi projekata u skladu s natječajima za dodjelu sredstava za financiranje projekta

Naučit ćete izrađivati dokumentaciju u svim fazama projektnog ciklusa, odabrati način komunikacije s dionicima projekta, izrađivati logičku matricu, planirati marketinške aktivnosti u cilju vidljivosti projekta te izrađivati potrebna izvješća.

Tijekom nastave upoznat ćete se s postupcima javne nabave (naučit ćete napraviti plan nabave te rasporediti i arhivirati dokumentaciju iz postupka javne nabave).

Program se sastoji od 102 sata teorijske nastave, 118 sati praktičnog dijela nastave s brojnim konkretnim slučajevima primjenjivim na radnom mjestu te 130 sati samostalnih aktivnosti polaznika. Teorijski dio programa provodi se redovitom nastavom uz mogućnost praćenja putem online prijenosa.

Vještine koje ćete steći kroz ovaj program

 1. Sudjelovati u planiranju i provedbi projektnih aktivnosti u narednom periodu/izvještajnom razdoblju
 2. Planirati izradu potrebne dokumentacije vezanu uz projektne aktivnosti prema fazama projektnog prijedloga u svom području/djelokrugu rada
 3. Odabirati načine komunikacije sa svim dionicima pri organizaciji rada, izvođenju poslovnih/projektnih aktivnosti i rješavanju problema
 4. Osiguravati vidljivost projekta sukladno pravilima
 5. Sudjelovati u praćenju troškova i osiguravanju likvidnosti u svim fazama projekta
 6. Upravljati e-dokumentima u cilju pružanja administrativne podrške pri upravljanju projektom
 7. Sudjelovati u izradi izvješća o postignutim mjerljivim ishodima projekta i ostvarenosti projektnih ciljeva
 8. Identificirati faze provedbe projekta, svrhu, cilj i mjerljive ishode projekta
 9. Sudjelovati u izradi projektnog prijedloga/projektne prijave za klijente (poduzetnike)
 10. Provoditi propisane normativne akte, procedure i standarde u poslovanju u svojem području/djelokrugu rada

Zašto odabrati ovaj program u Narodnom učilištu?

Ivana Soža Savić diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Više od 10 godina radi na projektima financiranim sredstvima Europske unije. Od 2008. godine radila je na poziciji voditeljice Odsjeka za pripremu i planiranje i koordiniranje međunarodnih projekta. Od 2010. godine voditeljica Odsjeka za financiranje i računovodstva u Odjelu za financiranje i ugovaranje IPA programa, Operativni program razvoj ljudskih potencijala, PT2. Od 2013. godine radi na programu Erasmus+ kao voditeljica Odjela za financijsko praćenje i kontrolu EU projekata. Radila je na projektima transnacionalne suradnje (programi Adrion i Mediteran). Radi na projektima financiranim kroz Europski fond za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija. Kao što vidite, dugogodišnje iskustvo koje s radošću prenosi vama.

Što o programu kažu polaznici?

S obzirom na činjenicu da je moje usavršavanje za asistenta za vođenje projekta pri kraju htio bi izraziti svoje zadovoljstvo predavačicom Ivanom Soža Savić.
Predavačica mi je učinila lako dostupnim i shvatljivim materiju koju predaje, koristi puno primjera iz bogate prakse koje ima te mi je dala kvalitetan temelj za samostalnu bavljenje poslom.
Sve pohvale za organizaciju predavanja, preporučujem Ustanovu za daljnja usavršavanja.

Izuzetno sam zadovoljna s tečajem, usvojila sam puno korisnog znanja koje će mi koristiti u daljnjem razvoju.
Gosp. Ivana Soza Savić je izrazito profesionalna, pristupačna, otvorena za diskusije te nas je poticala na učenje i logičko razmišljanje uz puno praktičnog rada. Dobili smo velik broj prezentacija, linkova i literature kao alat za učenje i dodatne korisne informacije.
Smatram da smo kao grupa polaznika profitirali, mentor koji je stručnjak i praktičar u svom polju te je upravo svojim znanjem i umijeću prenošenja istoga ostvarila autoritet i poštovanje, kako mene tako vjerujem i cijele grupe polaznika.

Želim istaknuti da je gđa Ivana Soža Savić profesionalna osoba u poslu edukatora. Vrlo je kvalitetna, educirana i predana u podučavanju. Predaje na zanimljiv i dinamičan način s puno vježbi i primjera iz prakse. Uključuje u praktikum cijelu grupu i svakom pojedincu daje priliku da izrazi svoje mišljenje, viđenje i shvaćanje trenutne problematike.
Edukaciju sam upisala bez prethodnog znanja o čemu se zapravo radi, a gđa Ivana mi je u 5. mjeseci uspjela vrlo složenu i opširnu tematiku, uz puno truda i jednostavnim pristupom sažeti sukus i naučiti što je zapravo uloga asistenta u vođenju projekata i koje su njegove obaveze, zadaće, dužnosti i odgovornosti. Znanja koje mora posjedovati asistent u upravljanju projektima je prenijela na vrlo plastičan način i potkrijepila sa puno primjera iz prakse.
Kao osoba, gđa Ivana Soža Savić je vrlo ugodna i uvijek spremna za pomoć i savjetovanje. Izuzetno sam zadovoljna s edukacijom i gđom Ivanom u ulozi edukatora.

Upisao sam edukaciju za Asistenta za provedbu EU projekata uz pomoć vaučera HZZ-a. Iako je ova tema svakodnevno prisutna u okruženju, o ovom području sam imao površna znjanja, stečena na razini naslova i ponekog novinskog članka. U tom smislu nisam imao određena očekivanja po pitanju sadržaja edukacije, ali sam zato znao da nakon edukacije želim biti u mogućnosti razumijeti i sudjelovati u promišljanju o ovoj temi.
Predavač, gđa. Ivana Soža Savić, je na izvanredan način strukturirala edukaciju. Predavanja su sva do jednog bila zanimljiva, kreativna i koncipirana da ih i laik poput mene može pratiti i razumijeti, a nova saznanja odmah primjeniti i u svakodnevne svrhe. Vrlo brzo smo ušli u srž edukacije, pripremu i provedbu EU projekata, i bez obzira na veličinu materije, veliku količinu podataka i novih pojmova, pravila i zakona, Ivana nas je kroz to provela na način da nije ostajalo nejasnoća i dvojbi, a opet, bez previše napora i glavobolje. Atmosfera na predavanjima je bila daleko od „službene“ – predavač/učenici, koncept međusobne komunikacije i razmjene mišjenja, znanja i iskustva, je predavanja pretvorila u „druženja“ nakon kojih smo izlazili pametniji.

Željela bi ovim putem pohvaliti profesoricu Ivanu Soža Savić koja mi je ovo predavanje učinila zanimljivim te me naučila što je zapravo uloga asistenta u vođenju projekta s obzirom da nisam imala prehodno znanja u ovom području. Ivana je izrazito profesionalna, pistupačna i otvorena za diskusiju i sva pitanja koja smo joj postavljali.
Dobili smo sve potrebne prezentacije i literaturu za učenje i razne dodatne korisne informacije. Predavanje je dinamično s puno primjera iz prakse te vježbama koje su nam uveliko pomogle shvatiti gradivo.
Izrazito sam zadovoljna edukacijom te profesoricom Ivanom.

Velika mi je čast napisati preporuku za našu divnu predavačicu gospođu Ivanu Soža Savić. Donedavno sam bila Ivanina polaznica na edukaciji „Asistent/ica za provedbu projekta“. Ivana je izrazito ugodna osoba koja se uspješno hvata u koštac s ulogom predavača te velikodušno prenosi širinu svog znanja na izrazito jednostavan i zanimljiv način. Svojim profesionalnim pristupom i predanošću poslu dobila je moje poštovanje i oplemenila me svojim prenesenim znanjem i stilom komunikacijskih vještina. Predavanja su joj bogata praktičnim primjerima te su životna i vrijedna svake pažnje. Dobili smo veći broj prezentacija, literature i alata za učenje.
S ovom edukacijom definitivno je ostvarena WIN-WIN kombinacija suradnje. Sa zahvalnošću!

U proteklim mjesecima prošli smo kroz edukaciju Asistent/ica za upravljanje projektima. Tim povodom izražavam posebno zadovoljstvo i zahvalnost predavačici ove edukacije, gospođi Ivani Soža Savić, koja je uspješno prenijela iskustvo i znanje na grupu. Kao osoba koja nije imala prethodnog znanja o temi sa sigurnošću mogu reći da je edukacija bila vrlo kvalitetna, stručna i puna praktičnoga rada. Definitivno su ispunjena moja očekivanja s novim znanjem i vještinama. Edukaciju preporučujem svima koji se žele baviti EU fondovima, odnosno projektima. Atmosfera je bila vrlo ugodna, zanimljiva i opuštena. Grupa odlična i kreativna. Sve u svemu, ocjena 5.

Uvjeti za upis

Završena četverogodišnja srednja škola

Trajanje programa
350 školskih sati

Nastava se održava 2 x tjedno po 5 šk. sati

Cijena programa 751,61 €

Mogućnost plaćanja u 4 rate po 187,90 €. Oslobođeno PDV-a.

Besplatno obrazovanje!

Prema Odluci Zavoda od 4. travnja financiranje putem vaučera za obrazovanje HZZ-a je privremeno obustavljeno.

Bonus

Radionica o korištenju Canve – alata za grafički dizajn kojim ćete osigurati bolju vidljivost projekata

Program je odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. U cijenu je, uz teorijsku nastavu i vježbe, uključeno i polaganje završnog ispita te uvjerenje o završenom programu koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Pošaljite upit!

Vaša se pretplata nije mogla spremiti. Molim te pokušaj ponovno.
Vaš upit je uspješno poslan.

Prijavite se za program Asistent/asistentica za upravljanje projektima

The SMS field must contain between 6 and 19 digits and include the country code without using +/0 (e.g. 1xxxxxxxxxx for the United States)
?

Po primitku upita voditeljica programa će vam se javiti u najkraćem mogućem roku. Za upis je potrebno izvršiti uplatu prve rate školarine, ispuniti upisnicu, potpisati ugovor i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Često postavljena pitanja

Koliko dugo traje tečaj?

18 tjedana.

Što ako izostanem?

Tečaj je jako dinamičan. Možete izostati, ali nastojte prisustvovati većini predavanja zbog praktičnog dijela nastave. 

Mogu li ovaj tečaj pohađati online?

Da, postoji mogućnost pohađanja online, ali preporuka je dolaziti na predavanja.

Tko ostvaruje pravo na vaučer?

Zaposleni i nezaposleni koji imaju završenu četverogodišnju srednju školu.

Pokriva li vaučer cjelokupnu školarinu?

Da.

Koliko je velika grupa?

Maksimalno 16 polaznika.

Trebam li imati predznanje?

Nije potrebno imati predznanje.

Upisuje li se završetak programa u radnu knjižicu?

Da. Nakon uspješno položenog završnog ispita polaznici stječu uvjerenje o završenom programu obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije koje se upisuje u radnu knjižicu.

Dodatne informacije i prijave

Marija Sertić soba 32, 3. kat
tel. (051) 686 565; 338 196
marija.sertic@nar-uciliste.hr

Programi osposobljavanja za rukovatelje građevinskim strojevima

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje prodavač

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Pismeno i usmeno testiranje predznanja stranog jezika prije upisa

Polaznici koji žele usavršiti, nadograditi, osvježiti ili nastaviti učiti neki strani jezik imaju određeno znanje jezičnih vještina čiju se razina treba utvrditi. Mnoge škole i ustanove prakticiraju online testiranje znanja koje ima svoje prednosti: jeftinije je, brže, nisu potrebni prethodni dogovori, prikladno je za kandidate koji mogu pristupiti testiranju iz udobnosti vlastitog doma. No iskustvo koje smo mi stekli provodeći nastavu stranih jezika preko nekoliko desetljeća, ukazalo je na važnost temeljitog testiranja predznanja te nas je dovelo do zaključka da je usmena provjera predznanja i direktna komunikacija s polaznikom ključna za utvrđivanje razine predznanja i postojanja ostalih jezičnih kompetencija. Naši predavači će prilikom testiranja u opuštenom razgovoru lako i bezbolno odrediti koju razinu predznanja stranog jezika ima polaznik te temeljem usmenog i pismenog testiranja upisati kandidata u određeni modul stupnja.

Testiranje predznanja stranog jezika je važno i mora biti temeljito, a u Narodnom učilištu je i besplatno.

Programi osposobljavanja za poslove usluga njege i skrbi

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi usavršavanja i osposobljavanja za poslove u administraciji

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi usavršavanja za servisera/montažera klima uređaja

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Kreativni, umjetnički i hobi programi

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Glazbeni programi

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Tečajevi krojenja, šivanja i ručnog rada

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Besplatna osnovna škola za odrasle

Ako niste završili osnovnu školu u Narodnom učilištu Rijeka možete položiti razrede koji vam nedostaju i steći svjedodžbu 8. razreda osnovne škole koja vam je potrebna za zaposlenje ili nastavak školovanja. Osnovna škola za odrasle je besplatna. Program se sastoji od nekoliko obrazovnih razdoblja, a u zadnjem razoblju učenik je dužan izabrati i neki od program stručnog osposobljavanja u ponudi Narodnog učilišta. Po završetku svakog obrazovnog razdoblja te položenim propisanim ispitima, stječe se pravo na svjedodžbu. Uvjerenje o osposobljenosti, uz svjedodžbu, dobiva se u 8. razredu, a podaci s uvjerenja se upisuju u e-radnu knjižicu. Program je verificiran i financiran od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043, 212 269
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje mesar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Ubrzani početni tečajevi stranih jezika

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje slastičar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje konobar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje kuhar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje kozmetičar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje bolničar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje dentalni asistent

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje fizioterapetski tehničar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje farmaceutski tehničar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje komercijalist

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacija?

Ukoliko je osoba završila samo osnovnu školu ili je započela, a nije završila srednju školu, srednjoškolski program se upisuje i pohađa kao program stjecanja srednje stručne spreme. U tom će mu se slučaju prilikom nastavka školovanja priznati razredi koje je završio i za koje ima svjedodžbu. Za stjecanje srednje stručne spreme, osim nezavršenih razreda i završnog ispita, polaznik će morati položiti i dopunske i razlikovne ispite za prethodne, već završene razrede. Ovisno o razlici između programa koji je pohađao i koji upisuje, program stjecanja srednje stručne spreme može se realizirati u roku od 1 do 4 godine.

Polaznik koji je već završio srednju školu odnosno stekao srednju stručnu spremu, srednjoškolski program upisuje kao program prekvalifikacije za stjecanje novog zanimanja. U tom slučaju će polaznik još jedno, novo zanimanje steći polaganjem završnog ispita te dopunskih i razlikovnih ispita u odnosu na prethodno završeni srednjoškolski program. Predviđeno vrijeme trajanja programa prekvalifikacije je 12 do 18 mjeseci.

Koje razlikovne i dodatne ispite polaznik treba položiti, i za programe stjecanja srednje stručne spreme  i programe prekvalifikacije, određuje Povjerenstvo Narodnog učilišta u Rijeci na osnovu svjedodžbi završenih razreda srednje škole koje polaznik mora priložiti prilikom upisa.

U slučaju stjecanja srednje stručne spreme plaćanje se vrši po školskoj godini s mogućnošću plaćanja u ratama, a završni ispit se plaća posebno. Cijena školske godine ovisi o programu i uključuje upisninu, nastavu, e-skripte, individualne konzultacije i ispite. Kod prekvalifikacija ukupna cijena školarine ovisi o prethodno završenoj srednjoj školi i može se platiti u 18 rata. Školarina uključuje upisninu, nastavu, e-skripte, individualne konzultacije, ispite i završni ispit. Prilikom upisa plaća se minimalno 1. rata.

Sve srednjoškolske programe u organizaciji Narodnog učilišta moguće je upisati kao program stjecanja srednje stručne spreme i kao program prekvalifikacije.

Tečajevi stranih jezika

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Individualna nastava stranih jezika

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi usavršavanja i osposobljavanja za poslove u ugostiteljstvu i turizmu

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi obrazovanja Narodnog učilišta koje je moguće upisati putem vaučera HZZ-a

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program osposobljavanja za rukovatelja viličarem

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi osposobljavanja i usavršavanja namijenjeni poslodavcima

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Croatian as a foreign language

INQUIRY

Personal data collected by this form is used exclusively for application and enrollment in programs of the Narodno učilište Rijeka. By submitting this inquiry, you give us your consent to use your personal data in accordance with the Privacy Policy.

Pripremni seminari za polaganje stručnog ispita
za upravljanje energetskim postrojenjima i uređajima

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Provjera znanja – stručni ispit

za upravljanje i rukovanje energetskim postrojenjima i uređajima

Osposobljenost radnika za obavljanje poslova i radnih zadataka obuhvaćenih Pravilnikom utvrđuje se provjerom znanja – stručnim ispitom pred područnom ispitnom komisijom Ministarstva gospodarstva. Dvije su vrste stručnih ispita – prvi i periodički.

Prvu provjeru znanja ili prvi stručni ispit radnici polažu prije početka obavljanja poslova upravljanja i rukovanja energetskim sustavima, postrojenjima, strojevima i uređajima.

Prva provjera znanja sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio obuhvaća osnove iz „Programa stručnog osposobljavanja radnika koji obavljaju poslove i radne zadatke rukovanja energetskim sustavima, postrojenjima, strojevima i uređajima“ kojeg donosi Ministarstvo gospodarstva. Program sadrži grupu općih predmeta i grupu stručnih predmeta. Opći predmeti su isti za sve poslove i zanimanja dok je stručni dio ovisi o poslovima za koje se kanditat sprema. Teorijski dio odgovara se usmeno.

Periodičku provjeru znanja ili periodički stručni ispit radnici moraju položiti svakih pet godina od prethodnog stručnog ispita kako bi potvrdili svoje teorijsko znanje pismenim rješavanjem testa iz teorijskog dijela Programa.

Ispiti se provode tijekom cijele godine prema godišnjem rasporedu.

Prijava za polaganje ispita s pratećom dokumentacijom treba biti dostavljena ispitnoj komisiji u Savez energetičara Hrvatske najmanje 35 dana prije održavanja ispita. Uz prijavu je potrebno priložiti:

 1. kopiju osobne iskaznice
 2. potvrde određene Pravilnikom (on-line obrasci koje treba ispuniti, ispisati te pečatirati i potpisati)
 3. kopiju završne svjedodžbe završene srednje škole
 4. kopiju potvrde mentora.

Pripremni seminari za polaganje stručnog ispita za zaštitara i čuvara

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Dokumentacija potrebna za ishodovanje dopuštenja (licence) za zaštitara ili čuvara

Uz zahtjev za ishodovanje dopuštenja (licence) za zaštitara ili čuvara koje se podnosi Inspekciji zaštitarskih i detektivskih poslova MUPa moraju se predočiti odnosno priložiti slijedeći dokumenti:

 • izvornik i preslika osobne iskaznice
 • izvornik i preslika svjedodžbe o stečenoj najmanje srednjoj stručnoj spremi
 • uvjerenje nadležnog Općinskog suda da protiv podnosioca nije u tijeku istražni postupak, podignuta optužnica, koja je postala pravomoćna; da nije izrečena nepravomoćna osuđujuća presuda za kaznena djela za koja je zapriječena novčana kazna ili zatvor
 • uvjerenje ovlaštene zdravstvene ustanove o zdravstvenoj sposobnosti za poslove za koje je kandidat podnio zahtjev
 • 70 kn državnih biljega za plaćanje upravne pristojbe.

Kandidat može umjeto biljega priložiti potvrdu Porezne uprave o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja upravne pristojbe. Ovom potvrdom kandidat se oslobađa i plaćanja pristojbe za izdavanje dopuštenja (licence) za obavljanje poslova privatne zaštite.

Program osposobljavanja za poslove krojenja i šivanja

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi usavršavanja i osposobljavanja za poslove u ugostiteljstvu i turizmu

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Što je CEF (ZEROJ)?

CEF (Common European Framework of Reference for Languages) je Zajednički europski referentni okvir za jezike (ZEROJ) koji jasno definira koja znanja, vještine i kompetencije polaznici verificiranih programa i tečajeva moraju razviti na pojedinom stupnju kako bi određeni jezik mogli koristiti za komuniciranje.

CEF/ZEROJ stupnjevi Ukupni fond nastavnih sati
A1 pripremni
140 = 2 modula x 70 šk. sati
A2 temeljni
280 = A1 + 2 modula x 70 šk. sati
B1 prijelazni
560 = A2 + 4 modula x 70 šk. sati
B2 samostalni
700 = B1 + 2 modula x 70 šk. sati
C1 napredni
980 = B2 + 4 modula x 70 šk. sati
C2 vrsni
1.120 = C1 + 2 modula x 70 šk. sati

Program osposobljavanja za voditelja obiteljskog i malog hotela

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Individualna nastava informatike

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Informatički programi i tečajevi

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Što je ECDL diploma i kako se stječe?

Europska računalna diploma ili European Computer Driving Licence (ECDL) međunarodno je priznata potvrda informatičke pismenosti koja jamči da je njen vlasnik osposobljen za rad na osobnom računalu prema jedinstvenoj ECDL normi. Namijenjena je svima koji žele imati dokaz da posjeduju osnovna znanja i kompetencije za korištenje osobnih računala bez obzira na uzrast ili djelatnost kojom se bave, jesu li zaposleni ili ne. Poslodavcima daje garanciju da potencijalni zaposlenik zaista ima vještine koje norma propisuje.

ECDL program obuhvaća sedam modula koji pokrivaju računalnu teoriju i praksu. Moduli su: Osnove informacijske tehnologije, Korištenje računala i upravljanje datotekama, Obrada teksta, Tablične kalkulacije, Baze podataka, Prezentacije te Informacije i komunikacije. Za svaki modul polaže se pojedinačni ECDL ispit. Polaganjem bilo koja četiri ispita stječe se pravo na djelomični certifikat koji se naziva ECDL Start. Nakon što kandidat uspješno položi svih sedam ispita dobiva ECDL diplomu.

Kandidati koji žele dobiti diplomu mogu se prijaviti za ispite bilo gdje u svijetu, polagati redosljedom kojim žele, u različitim test centrima. Jedan od tih centara je i Narodno učilište u Rijeci koje organizira pripremne seminare za polaganje ECDL ispita kao i samo polaganje ECDL ispita.

Zbog velikog uspjeha ECDL-a u Europi, program je proširen na cijeli svijet pod nazivom, International Computer Driving Licence (ICDL) što znači da je stečena ECDL diploma priznata u cijelom svijetu.

Programi osposobljavanja za poslove iz područja ljepote i wellnessa

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Dokumentacija potrebna za upis

u programe osposobljavanja i usavršavanja

Uz ispunjenu upisnicu i potpisani ugovor s Narodnim učilištem, dokumenti potrebni za upis su:

 • preslika rodnog lista (izvadak iz matice rođenih)
 • preslika završne svjedodžbe prethodno završene škole.

Pri samom upisu potrebno je dati originale rodnog lista i svjedodžbe na uvid.

Za pojedine programe potrebno je priložiti i potvrdu medicine rada kojom se uz opću dokazuje i posebna zdravstvena sposobnost za obavljanje tog posla. Treba li vam potvrda o posebnoj zdravstvenoj sposobnosti ili neka druga dodatna potvrda, naznačeno je u minimalnim uvjetima za upis pojedinog programa.

Kratki tečaj konverzacije na engleskom jeziku za napredne

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Tečajevi konverzacije i poslovnog jezika

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Ispit hrvatskog jezika za strance
u svrhu odobrenja stalnog boravka

PRIJAVA

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ove prijave dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Ispiti znanja stranih jezika

PRIJAVA

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ove prijave dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Dokumentacija potrebna za upis

u srednjoškolske programe

Uz ispunjenu upisnicu i potpisani ugovor s Narodnim učilištem, dokumenti potrebni za upis su:

 • preslika rodnog lista (izvadak iz matice rođenih)
 • preslika svjedodžbe 8. razreda osnovne škole ili svjedodžbi svih prethodno završenih razreda srednje škole ako se upisuje program doškolovanja, odnosno svjedodžba završnog razreda srednje škole ako se upisuje program prekvalifikacije
 • potvrda medicine rada o općoj zdravstvenoj sposobnosti.

Pri samom upisu potrebno je dati originale rodnog lista i svjedodžbi na uvid.

Za zanimanja kozmetičar, pediker, farmaceutski i fizioterapeutski tehničar, bolničar i dentalni asistent potrebno je priložiti i potvrdu medicine rada kojom se uz opću dokazuje i posebna zdravstvena sposobnost za obavljanje tog posla.