Narodno učilište u Rijeci

Program osposobljavanja za stjecanje djelomične kvalifikacije

Knjigovođa/knjigovotkinja

Početak nastave rujan 2024.

Od kaosa do jasnoće: naučite umjetnost brojeva, preobrazite svoju karijeru i profesionalno vodite knjige

Iskoristite mogućnost besplatne edukacije putem vaučera HZZ‑a!

Ako želite unaprijediti svoja poslovna znanja i naučiti samostalno voditi računovodstveno-financijske poslove, ovaj tečaj je za vas. Bilo da je riječ o malom, srednjem ili velikom poduzeću, svi se oslanjaju na pouzdanog knjigovođu.

Mada mnogi misle da su poslovi knjigovođe samo knjiženje, to baš i nije tako. Knjigovođa je poduzetniku od velike pomoći – savjetuje kako smanjiti troškove poslovanja, razjašnjava financijske situacije kako bi se mogle donositi kvalitetne poslovne odluke i brojna druga rješenja u financijama. S obzirom na to da se knjigovođa brine o poslovnim knjigama, on omogućuje poduzetniku dovoljno vremena za stvaranje daljnje strategije poslovanja.

Tko bi trebao upisati ovaj tečaj?

Ako volite raditi analitički, ako ste odgovorna osoba koja voli detalje te vam nije teško raditi pod pritiskom, ova je karijera stvorena za vas.

Program osposobljavanja za stjecanje djelomične kvalifikacije knjigovođa/knjigovotkinje namijenjen je onima koji žele naučiti samostalno voditi poslovne knjige za vlastito poduzeće/obrt ili osposobiti svoje zaposlenike kao i za one osobe koje se žele zaposliti na računovodstveno-financijskim poslovima.

Program se sastoji od 85 sati teorijske nastave, 140 sati praktičnog dijela nastave te 125 sati samostalnih aktivnosti polaznika. Teorijski dio programa provodi se redovitom nastavom uz mogućnost praćenja putem online prijenosa. Naglasak je na praktičnom dijelu koji obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim i uvjetima uz korištenje knjigovodstvenog softvera. Programom su predviđeni radni zadaci iz teorije i vježbi za samostalne aktivnosti polaznika.

Vještine koje ćete steći kroz ovaj program

 • Provjera ispravnost zaprimljene dokumentacije (likvidatura)
 • Provođenje popisa imovine i obveza te usklađivanje dobivenih podataka sa stvarnim podacima
 • Vođenje blagajničkih izvještaja, odgovornost za točnost blagajne i knjiženje u financijskom računovodstvu
 • Obračunavanje i refundiranje troškova po putnim nalozima
 • Knjiženje ulaznih i izlaznih računa
 • Izračunavanje cijene zaliha i izrada kalkulacija
 • Obračunavanje amortizacije
 • Obračunavanje i isplata plaća i ostalih naknada zaposlenicima
 • Ažuriranje izvještaja u aplikacijama
 • Izrada podloga za redovna izvješća ili izvješća po nalogu za unutarnje i vanjske korisnike te nadležne institucije
 • Izrada završnih knjiženja i završnog računa

Što o programu kažu polaznici?

Nakon odrađenog skoro pa cijelog programa osposobljavanja za stjecanje djelomične kvalifikacije knjigovođe kojeg pohađam na Narodnom učilištu Rijeka smatram da je uloženi trud i vrijeme bio maksimalno iskorišten i popunjen sa strane naših predavača tj. mentora u obrazovanju. Kada se osvrnem na početak i činjenicu da sam na predavanja došao sa jednom praznom bilježnicom i minimalnim osnovnim znanjem o knjigovodstveno računovodstvenim pojmovima a sada odlazim sa torbom punom riješenih primjera, osnovne literature, skripti kao i sa stečenim znanjem korištenja ponuđenog knjigovodstvenog programa ne mogu izraziti ništa nego zadovoljstvo i zahvalnost na pristupu i prenesenom znanju uz preporuke svim zainteresiranim da iskoriste mogućnost obrazovanja koja im se nudi ukoliko imaju interes prema ovoj grani ekonomske znanosti.

Komunikacija s polaznicima je odlična, sve potrebne informacije smo dobili i dobivamo na vrijeme. Na sve naše upite smo dobili odgovor. Atmosfera na nastavi je ugodna, a predavači susretljivi. Program je veoma dobro osmišljen u smislu da kao početnik nisam imala nikakvog predznanja niti sam radila u sličnoj struci, no program je sastavljen tako da se polaznicima od početka objasne osnove knjigovodstva te se tako dalje nastavljaju gradiva. Postepeno se uči ono najbitnije te ako nam nešto i nije najjasnije ljubazni predavači su tu da nam pomognu to savladati. Također predavači nam posebno napomenu kako se nešto radi u praksi što je također jako bitno. Na kraju mogu reći da sam zadovoljna vještinama i znanjem koje sam stekla tijekom programa kao početnik bez ikakvog predznanja.

Moje iskustvo je vrlo pozitivno. Profesorice su odlične, pristupačne su i uvijek spremne ponoviti gradivo, ako je potrebno i više puta dok svima ne bude jasno što radimo. Tečaj je zanimljiv i stvarno se puno nauči te bi ga preporučila onima koji nešto znaju da povećaju svoje znanje, a i onima koji nemaju predznanje da dosta nauče.

Vrlo sam zadovoljan tečajem. Nisam mogla vjerovati koliko područje smo pokrili u kratkom roku. Profesorice su vrhunske, vrlo profesionalne i dobro prenose znanje. Svakako preporučujem ako ste imalo zainteresirani.

Obrazovanje za knjigovođe pri ovom učilištu mi je pomoglo da bolje shvatim posao koji trenutno radim, a ujedno mi je otvorio dodatnu mogućnost za promjene u poslovnom smislu. Predavanja uz odlične predavače su jasno razumljiva i potkrepljena brojnim primjerima iz prakse.

Moje iskustvo s polaskom Programa osposobljavanja za stjecanje djelomične kvalifikacije knjigovođa je vrlo pozitivno. Predavači su puni znanja i iskustva da je ugodno upijati znanje. Sam program je sveobuhvatan i koristan te mi nije nimalo žao što sam se odlučila pohađati ga. Susretljivost profesora je na razini i oko svega se može lako dogovarati. Preporuka svima tko se imalo dvoumi.

Na edukaciji sam jako puno naučila i bilo mi je zanimljivo. Inače volim rad na kompjuteru pa mi je to bio najzanimljiviji dio. Prvo sam se dvoumila da li da idem na edukaciju jer u knjigovodstvu ima dosta matematike i komplicirano je, ali na kraju mi je bilo drago što sam otišla. Ja sam imala malo predznanja ali i ne mora se imati predznanja. Profesorice su išle u susret svima i daju dosta materijala za učenje. Preporučam svima jer je stvarno jednostavno čim vam uđe u glavu.

Moje iskustvo, kao polaznice tečaja za knjigovođu, je izuzetno pozitivno. Voditeljica učilišta je pristupačna, apsolutno sve informacije smo dobivali na vrijeme te ukoliko smo imali pitanja, vrlo brzo je davala povratne informacije. Profesoricama sam oduševljena. Iznimno pristupačne osobe, nije im problem ponoviti "100 puta" ukoliko nam nešto nije bilo jasno. Imam završen Ekonomski fakultet, ali bez obzira na to svakome bih, tko je zainteresiran za ovaj smjer, savjetovala da upiše tečaj. Znanje i praksa su mi se dodatno proširili zahvaljujući ovom tečaju. Predavanja su jasna i razumljiva tako da osobe koje nemaju veze s ekonomijom ne moraju imati strah! 🙂

Prvenstveno bih se osvrnula na profesorice za koje imam samo riječi hvale - stručne su, imaju znanje i znaju ga prenijeti. Pristupačne su, pozitivne, dale su nam do znanja da nam stoje na raspolaganju, vedre su i profesionalne.
Drugo, s obzirom na količinu i opseg znanja i informacija koje se trebaju prenijeti polaznicima, plan i program imaju tempo koji se može pratiti te smisleno zaokružuje cjelinu. Tečaj je intenzivan i za neke dijelove bih svakako voljela da smo ih obrađivali više sati, ali s obzirom na to da se mora završiti u zadanom roku, smatram da je sve ključno obuhvaćeno i da sam puno naučila.

Praktični dio nastave mi je pružio potrebno knjigovodstveno znanje da pokrenem svoj posao. Svakako pohvaljujem gostujuće predavanje Juraja Grčevića koji je pružio sve potrebne obrasce za poslovanje obrta. Željka A. je uvijek bila na raspolaganju za dodatna pitanja i dodatne vježbe. Ne mogu opisati koliko su informativna i zabavna bila predavanja i interaktivni testovi. Ppt prezentacije su bile aktualne i usklađene s aktualnom legislativom iako smo tek nedavno prešli na euro dok sam pohađala edukaciju.

*1990. sam pohađala tečaj talijanskog jezika, imala sam šest godina. Danas, 33 godine kasnije, završila sam dokvalifikaciju za knjigovođu. Narodno učilište je uistinu i zaista za cjeloživotno obrazovanje. Veselim se unaprijed onome što ćemo učiti za 20 godina 🙂

Kad sam se ohrabrila na zaokret u profesionalnoj karijeri i kad sam se zainteresirala za edukaciju za knjigovođu, nisam očekivala da će se ta ideja tako brzo ostvariti i da ću već nakon osam mjeseci imati priliku raditi kao knjigovođa. Program se odvija u večernjim satima i obuhvaća veliku količinu informacija pa su se profesorice koristile različitim metodama motiviranja, prof. Vrcić prozivanjem na ploču, a prof. Abičić humorom (ponekad i bombonima). Obje vrlo pristupačne, pune znanja te spremne na dodatna pojašnjenja. Pomogli su i pjesma i mirisi koji su se širili iz okolnih učionica. Sva komunikacija s voditeljicom je jako brza i direktna te je cijeli program jako dobro organiziran. Upoznala sam i dosta kolegica te se nadam da ćemo se sretati u poslu.
Jako sam zadovoljna jer je znanje koje sam dobila konkretno, aktualno, primjenjivo u praksi, a meni vrlo zanimljivo. U budućnosti se vidim u još nekim edukacijama, ovaj put iz Hoby programa. Hvala i vidimo se.

Uvjeti za upis

Završena četverogodišnja srednja škola

Trajanje programa
350 školskih sati

Nastava se održava 3 x tjedno po 4 školska sata

Cijena programa 767,27 €

Mogućnost plaćanja u 4 rate po 191,82 €. Oslobođeno PDV-a.

Besplatno obrazovanje!

Prema Odluci Zavoda od 4. travnja financiranje putem vaučera za obrazovanje HZZ-a je privremeno obustavljeno.

Program je odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Po završetku programa i položenom ispitu izdaje se uvjerenje o osposobljavanju koje se upisuje u e-radnu knjižicu. U cijenu su, uz praktičnu i teorijsku nastavu, uključene i skripte, individualne konzultacije i polaganje ispita.

Pošaljite upit!

Vaša se pretplata nije mogla spremiti. Molim te pokušaj ponovno.
Vaš upit je uspješno poslan.

Prijavite se za tečaj Knjigovođa/knjigovotkinja

The SMS field must contain between 6 and 19 digits and include the country code without using +/0 (e.g. 1xxxxxxxxxx for the United States)
?

Po primitku upita voditeljica programa će vam se javiti u najkraćem mogućem roku.
Za upis je potrebno izvršiti uplatu prve rate školarine, ispuniti upisnicu, potpisati ugovor i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Često postavljana pitanja

Koliko dugo traje tečaj?
20 – 21 tjedan.

Što ako izostanem?
Tečaj je jako dinamičan. Možete izostati, ali nastojte prisustvovati većini predavanja zbog praktičnog dijela.

Mogu li pohađati online?
Ne, kroz cijeli tečaj koristi se program za knjigovodstvo koji je dostupan na našim računalima.

Tko ostvaruje pravo na vaučer?
Zaposleni i nezaposleni koji imaju završenu četverogodišnju srednju školu.

Pokriva li vaučer cjelokupnu školarinu?
Da.

Koliko je velika grupa?
Maksimalno 16 polaznika.

Trebam li imati predznanje?
Nije potrebno imati predznanje.

Upisuje li se završetak programa u radnu knjižicu?
Da. Nakon uspješno položenog završnog ispita polaznici stječu uvjerenje o završenom programu obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije koje se upisuje u radnu knjižicu.

Dodatne informacije i prijave

Irma Borić Jereb, prof., soba 29, 3. kat
tel. (051) 336 005, 212 269
irma.jereb@nar-uciliste.hr

Programi osposobljavanja za rukovatelje građevinskim strojevima

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje prodavač

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Pismeno i usmeno testiranje predznanja stranog jezika prije upisa

Polaznici koji žele usavršiti, nadograditi, osvježiti ili nastaviti učiti neki strani jezik imaju određeno znanje jezičnih vještina čiju se razina treba utvrditi. Mnoge škole i ustanove prakticiraju online testiranje znanja koje ima svoje prednosti: jeftinije je, brže, nisu potrebni prethodni dogovori, prikladno je za kandidate koji mogu pristupiti testiranju iz udobnosti vlastitog doma. No iskustvo koje smo mi stekli provodeći nastavu stranih jezika preko nekoliko desetljeća, ukazalo je na važnost temeljitog testiranja predznanja te nas je dovelo do zaključka da je usmena provjera predznanja i direktna komunikacija s polaznikom ključna za utvrđivanje razine predznanja i postojanja ostalih jezičnih kompetencija. Naši predavači će prilikom testiranja u opuštenom razgovoru lako i bezbolno odrediti koju razinu predznanja stranog jezika ima polaznik te temeljem usmenog i pismenog testiranja upisati kandidata u određeni modul stupnja.

Testiranje predznanja stranog jezika je važno i mora biti temeljito, a u Narodnom učilištu je i besplatno.

Programi osposobljavanja za poslove usluga njege i skrbi

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi usavršavanja i osposobljavanja za poslove u administraciji

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi usavršavanja za servisera/montažera klima uređaja

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Kreativni, umjetnički i hobi programi

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Glazbeni programi

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Tečajevi krojenja, šivanja i ručnog rada

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Besplatna osnovna škola za odrasle

Ako niste završili osnovnu školu u Narodnom učilištu Rijeka možete položiti razrede koji vam nedostaju i steći svjedodžbu 8. razreda osnovne škole koja vam je potrebna za zaposlenje ili nastavak školovanja. Osnovna škola za odrasle je besplatna. Program se sastoji od nekoliko obrazovnih razdoblja, a u zadnjem razoblju učenik je dužan izabrati i neki od program stručnog osposobljavanja u ponudi Narodnog učilišta. Po završetku svakog obrazovnog razdoblja te položenim propisanim ispitima, stječe se pravo na svjedodžbu. Uvjerenje o osposobljenosti, uz svjedodžbu, dobiva se u 8. razredu, a podaci s uvjerenja se upisuju u e-radnu knjižicu. Program je verificiran i financiran od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Dodatne informacije i prijave

Anamarija Vukotić, prof., soba 34
tel. (051) 336 043, 212 269
anamarija.vukotic@nar-uciliste.hr

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje mesar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Ubrzani početni tečajevi stranih jezika

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje slastičar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje konobar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje kuhar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje kozmetičar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje bolničar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje dentalni asistent

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje fizioterapetski tehničar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje farmaceutski tehničar

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje komercijalist

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacija?

Ukoliko je osoba završila samo osnovnu školu ili je započela, a nije završila srednju školu, srednjoškolski program se upisuje i pohađa kao program stjecanja srednje stručne spreme. U tom će mu se slučaju prilikom nastavka školovanja priznati razredi koje je završio i za koje ima svjedodžbu. Za stjecanje srednje stručne spreme, osim nezavršenih razreda i završnog ispita, polaznik će morati položiti i dopunske i razlikovne ispite za prethodne, već završene razrede. Ovisno o razlici između programa koji je pohađao i koji upisuje, program stjecanja srednje stručne spreme može se realizirati u roku od 1 do 4 godine.

Polaznik koji je već završio srednju školu odnosno stekao srednju stručnu spremu, srednjoškolski program upisuje kao program prekvalifikacije za stjecanje novog zanimanja. U tom slučaju će polaznik još jedno, novo zanimanje steći polaganjem završnog ispita te dopunskih i razlikovnih ispita u odnosu na prethodno završeni srednjoškolski program. Predviđeno vrijeme trajanja programa prekvalifikacije je 12 do 18 mjeseci.

Koje razlikovne i dodatne ispite polaznik treba položiti, i za programe stjecanja srednje stručne spreme  i programe prekvalifikacije, određuje Povjerenstvo Narodnog učilišta u Rijeci na osnovu svjedodžbi završenih razreda srednje škole koje polaznik mora priložiti prilikom upisa.

U slučaju stjecanja srednje stručne spreme plaćanje se vrši po školskoj godini s mogućnošću plaćanja u ratama, a završni ispit se plaća posebno. Cijena školske godine ovisi o programu i uključuje upisninu, nastavu, e-skripte, individualne konzultacije i ispite. Kod prekvalifikacija ukupna cijena školarine ovisi o prethodno završenoj srednjoj školi i može se platiti u 18 rata. Školarina uključuje upisninu, nastavu, e-skripte, individualne konzultacije, ispite i završni ispit. Prilikom upisa plaća se minimalno 1. rata.

Sve srednjoškolske programe u organizaciji Narodnog učilišta moguće je upisati kao program stjecanja srednje stručne spreme i kao program prekvalifikacije.

Tečajevi stranih jezika

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Individualna nastava stranih jezika

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi usavršavanja i osposobljavanja za poslove u ugostiteljstvu i turizmu

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi obrazovanja Narodnog učilišta koje je moguće upisati putem vaučera HZZ-a

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Program osposobljavanja za rukovatelja viličarem

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi osposobljavanja i usavršavanja namijenjeni poslodavcima

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Croatian as a foreign language

INQUIRY

Personal data collected by this form is used exclusively for application and enrollment in programs of the Narodno učilište Rijeka. By submitting this inquiry, you give us your consent to use your personal data in accordance with the Privacy Policy.

Pripremni seminari za polaganje stručnog ispita
za upravljanje energetskim postrojenjima i uređajima

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Provjera znanja – stručni ispit

za upravljanje i rukovanje energetskim postrojenjima i uređajima

Osposobljenost radnika za obavljanje poslova i radnih zadataka obuhvaćenih Pravilnikom utvrđuje se provjerom znanja – stručnim ispitom pred područnom ispitnom komisijom Ministarstva gospodarstva. Dvije su vrste stručnih ispita – prvi i periodički.

Prvu provjeru znanja ili prvi stručni ispit radnici polažu prije početka obavljanja poslova upravljanja i rukovanja energetskim sustavima, postrojenjima, strojevima i uređajima.

Prva provjera znanja sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio obuhvaća osnove iz „Programa stručnog osposobljavanja radnika koji obavljaju poslove i radne zadatke rukovanja energetskim sustavima, postrojenjima, strojevima i uređajima“ kojeg donosi Ministarstvo gospodarstva. Program sadrži grupu općih predmeta i grupu stručnih predmeta. Opći predmeti su isti za sve poslove i zanimanja dok je stručni dio ovisi o poslovima za koje se kanditat sprema. Teorijski dio odgovara se usmeno.

Periodičku provjeru znanja ili periodički stručni ispit radnici moraju položiti svakih pet godina od prethodnog stručnog ispita kako bi potvrdili svoje teorijsko znanje pismenim rješavanjem testa iz teorijskog dijela Programa.

Ispiti se provode tijekom cijele godine prema godišnjem rasporedu.

Prijava za polaganje ispita s pratećom dokumentacijom treba biti dostavljena ispitnoj komisiji u Savez energetičara Hrvatske najmanje 35 dana prije održavanja ispita. Uz prijavu je potrebno priložiti:

 1. kopiju osobne iskaznice
 2. potvrde određene Pravilnikom (on-line obrasci koje treba ispuniti, ispisati te pečatirati i potpisati)
 3. kopiju završne svjedodžbe završene srednje škole
 4. kopiju potvrde mentora.

Pripremni seminari za polaganje stručnog ispita za zaštitara i čuvara

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Dokumentacija potrebna za ishodovanje dopuštenja (licence) za zaštitara ili čuvara

Uz zahtjev za ishodovanje dopuštenja (licence) za zaštitara ili čuvara koje se podnosi Inspekciji zaštitarskih i detektivskih poslova MUPa moraju se predočiti odnosno priložiti slijedeći dokumenti:

 • izvornik i preslika osobne iskaznice
 • izvornik i preslika svjedodžbe o stečenoj najmanje srednjoj stručnoj spremi
 • uvjerenje nadležnog Općinskog suda da protiv podnosioca nije u tijeku istražni postupak, podignuta optužnica, koja je postala pravomoćna; da nije izrečena nepravomoćna osuđujuća presuda za kaznena djela za koja je zapriječena novčana kazna ili zatvor
 • uvjerenje ovlaštene zdravstvene ustanove o zdravstvenoj sposobnosti za poslove za koje je kandidat podnio zahtjev
 • 70 kn državnih biljega za plaćanje upravne pristojbe.

Kandidat može umjeto biljega priložiti potvrdu Porezne uprave o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja upravne pristojbe. Ovom potvrdom kandidat se oslobađa i plaćanja pristojbe za izdavanje dopuštenja (licence) za obavljanje poslova privatne zaštite.

Program osposobljavanja za poslove krojenja i šivanja

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Programi usavršavanja i osposobljavanja za poslove u ugostiteljstvu i turizmu

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Što je CEF (ZEROJ)?

CEF (Common European Framework of Reference for Languages) je Zajednički europski referentni okvir za jezike (ZEROJ) koji jasno definira koja znanja, vještine i kompetencije polaznici verificiranih programa i tečajeva moraju razviti na pojedinom stupnju kako bi određeni jezik mogli koristiti za komuniciranje.

CEF/ZEROJ stupnjevi Ukupni fond nastavnih sati
A1 pripremni
140 = 2 modula x 70 šk. sati
A2 temeljni
280 = A1 + 2 modula x 70 šk. sati
B1 prijelazni
560 = A2 + 4 modula x 70 šk. sati
B2 samostalni
700 = B1 + 2 modula x 70 šk. sati
C1 napredni
980 = B2 + 4 modula x 70 šk. sati
C2 vrsni
1.120 = C1 + 2 modula x 70 šk. sati

Program osposobljavanja za voditelja obiteljskog i malog hotela

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Individualna nastava informatike

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Informatički programi i tečajevi

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Što je ECDL diploma i kako se stječe?

Europska računalna diploma ili European Computer Driving Licence (ECDL) međunarodno je priznata potvrda informatičke pismenosti koja jamči da je njen vlasnik osposobljen za rad na osobnom računalu prema jedinstvenoj ECDL normi. Namijenjena je svima koji žele imati dokaz da posjeduju osnovna znanja i kompetencije za korištenje osobnih računala bez obzira na uzrast ili djelatnost kojom se bave, jesu li zaposleni ili ne. Poslodavcima daje garanciju da potencijalni zaposlenik zaista ima vještine koje norma propisuje.

ECDL program obuhvaća sedam modula koji pokrivaju računalnu teoriju i praksu. Moduli su: Osnove informacijske tehnologije, Korištenje računala i upravljanje datotekama, Obrada teksta, Tablične kalkulacije, Baze podataka, Prezentacije te Informacije i komunikacije. Za svaki modul polaže se pojedinačni ECDL ispit. Polaganjem bilo koja četiri ispita stječe se pravo na djelomični certifikat koji se naziva ECDL Start. Nakon što kandidat uspješno položi svih sedam ispita dobiva ECDL diplomu.

Kandidati koji žele dobiti diplomu mogu se prijaviti za ispite bilo gdje u svijetu, polagati redosljedom kojim žele, u različitim test centrima. Jedan od tih centara je i Narodno učilište u Rijeci koje organizira pripremne seminare za polaganje ECDL ispita kao i samo polaganje ECDL ispita.

Zbog velikog uspjeha ECDL-a u Europi, program je proširen na cijeli svijet pod nazivom, International Computer Driving Licence (ICDL) što znači da je stečena ECDL diploma priznata u cijelom svijetu.

Programi osposobljavanja za poslove iz područja ljepote i wellnessa

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Dokumentacija potrebna za upis

u programe osposobljavanja i usavršavanja

Uz ispunjenu upisnicu i potpisani ugovor s Narodnim učilištem, dokumenti potrebni za upis su:

 • preslika rodnog lista (izvadak iz matice rođenih)
 • preslika završne svjedodžbe prethodno završene škole.

Pri samom upisu potrebno je dati originale rodnog lista i svjedodžbe na uvid.

Za pojedine programe potrebno je priložiti i potvrdu medicine rada kojom se uz opću dokazuje i posebna zdravstvena sposobnost za obavljanje tog posla. Treba li vam potvrda o posebnoj zdravstvenoj sposobnosti ili neka druga dodatna potvrda, naznačeno je u minimalnim uvjetima za upis pojedinog programa.

Kratki tečaj konverzacije na engleskom jeziku za napredne

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Tečajevi konverzacije i poslovnog jezika

UPIT

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ovog upita dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Ispit hrvatskog jezika za strance
u svrhu odobrenja stalnog boravka

PRIJAVA

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ove prijave dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Ispiti znanja stranih jezika

PRIJAVA

Osobni podaci koji se prikupljaju ovim obrascem koriste se za isključivo za prijavu i upis u program Narodnog učilišta u Rijeci. Podnošenjem ove prijave dajete nam suglasnost da vaše osobne podatke koristimo u skladu s Pravilima privatnosti.

Dokumentacija potrebna za upis

u srednjoškolske programe

Uz ispunjenu upisnicu i potpisani ugovor s Narodnim učilištem, dokumenti potrebni za upis su:

 • preslika rodnog lista (izvadak iz matice rođenih)
 • preslika svjedodžbe 8. razreda osnovne škole ili svjedodžbi svih prethodno završenih razreda srednje škole ako se upisuje program doškolovanja, odnosno svjedodžba završnog razreda srednje škole ako se upisuje program prekvalifikacije
 • potvrda medicine rada o općoj zdravstvenoj sposobnosti.

Pri samom upisu potrebno je dati originale rodnog lista i svjedodžbi na uvid.

Za zanimanja kozmetičar, pediker, farmaceutski i fizioterapeutski tehničar, bolničar i dentalni asistent potrebno je priložiti i potvrdu medicine rada kojom se uz opću dokazuje i posebna zdravstvena sposobnost za obavljanje tog posla.